Frågor & svar

Vad är akupunktur?

Ordet akupunktur betyder ”sticka med nålar” och används mot:

akut smärta

subakut smärta

kronisk smärta

Akupunktur används mot många sjukdomstillstånd och är då en kompleterande behandling till den traditionella läkekonsten. Numera är den också godkänt av socialstyrelsen mot sjukdomar sedan början på 90- talet.

Vad bör jag tänka på före en behandling?

Du ska äta innan en behandling – gå aldrig på akupunktur på tom mage. Drick inte kaffe eller cocacola och ät inte choklad två timmar innan behandlingen , då blir effekten sämre och kan till och med utebli.

Nålar… gör inte det ont?

Om du är oroad för att det ska göra ont så kan jag lugna dig… det känns vanligtvis inte alls mycket. Nålarna som jag använder mig av är jättetunna och inte alls vad de flesta tänker på. En del av mina klienter känner knappt någonting (och blir förvånade över att nålarna redan är insatta) medan andra känner av ett litet ”knip”. Hur mycket det känns beror inte bara på vem du är men också på var jag sätter i nålen.

En punkt som är lite mer känslig än andra finns precis vid tumvecket.. och där brukar många tycka att det känns lite mer än på andra platser. Men det viktigaste är ju inte hur du mår precis just under den korta behandlingen… utan hur du mår efteråt! Och precis som vid många andra behandlingar kan det kanske kännas lite just då, under själva behandlingen, men när det är klart.. så kommer du att känna dig, lugn, harmonisk och mer i balans i både kropp och själ.

Är det farligt?

Akupunktur är helt ofarligt

Finns det några biverkningar?

Biverkningar är sällsynta. Tala om för akupunktören om du har lätt för att svimma, om du har pacemaker, om du har hepatit, eller annan smitsam sjukdom.

Andra frågor som är viktiga är, om du använder blodförtunnande medel,antikoagulantia ex. Waran, andra mediciner ex Cortison, Salicylika. Har du nickelallergi är det viktigt att tala om det för din akupunktör.

Det finns frågor som bara du kan svara på när du är hos en akupunktör. Kommunikationen mellan er är viktigt för din behandling. Akupunktören hos oss har tystnadsplikt och följer lagen om journalföring.

Hur ofta bör jag komma på besök?

Det beror på helt på vem du är och vad dina problem beror på. Om du har gått och haft ett visst problem under en längre tid så kommer det att ta lite tid innan du blir helt återställd. Det tar din för din kropp att läka naturligt och bli återställd. Det säger sig själv att om du har haft ett problem under en lång tid.. så kan det ta ett tag att rätta till den obalansen.

Kroppen är inte bara en maskin där man kan trycka på en knapp och så är allting bra. Nej.. för att bli genuint frisk så måste man tillåta processen att ta tid… så att förändringen blir varaktig och bestående. Men ofta brukar de mesta akuta symptomen lindras kraftigt redan efter första besöket… och vid andra tillfällen kan det krävas flera besök innan du märker av någon skillnad. Väldigt allmänt så kan man säga att lindriga bekymmer försvinner inom 1-5 besök.. och ofta är det frågan om någonstans mellan 5-15 besök, men det beror som sagt jättemycket på vem du är och hur just din kropp fungerar.

Hur skiljer sig kinesisk akupunktur från västerländsk akupunktur?

I Sverige har en del sjuksköterskor utbildats i ”västerländsk” akupunktur… liksom västerländsk medicin i allmänhet så är den fokuserad på symptomlindring… de får lära sig att sticka nålarna på samma ställen varje gång i smärtstillande syfte. Inom traditionell kinesisk medicin har man ett helt annat helhetstänk…

Jag behandlar dig som individ. Två personer som har huvudvärk kan ha två helt olika obalanser som måste rättas till… att symptomen ser likadana ut på ”utsidan” betyder inte att den ”inre” grundorsaken är densamma!