Koppning

Koppning

 

Koppning påverkar blodflödet inuti leden och sekretionen av ledvätska. Eventuella muskelspasmer runt leden kan hävas. Koppning kan vara mycket effektivt vid mild ledgångsreumatism.

Påverkan på lymfsystemet:

Det lymfatiska systemet har flera funktioner i kroppen. Dels är det viktigt för kroppens försvar då det hjälper kroppen att filtrera ut bakterier och tillsammans med mjälten bildar vita blodkroppar som är en viktig del av vårt immunförsvar. Dels samlar det ihop och för bort slaggprodukter som bildas i cellens metabolism. Om bortförseln av slaggprodukter inte fungerar tillfredsställande så samlas de istället upp i bindväven och orsakar smärta. Efter en skada då svullnad uppstått så är det lymfsystemet som fraktar bort överskottsvätska så att svullnaden kan lägga sig.

Påverkan på huden:

Koppning ökar blodcirkulationen,temperaturen och metabolismen i huden,ger bättre funktionerande svett- och talgkörtlar samt befrämjar hudandningen. Den drar också ut slaggprodukter ur huden och stärker hudens motståndskraft mot yttre påfrestningar.

Olika typer av koppning

Det finns olika metoder för att utföra koppning. Beroende på situation reglerar man suget i kopparna till svag,medelstark eller stark koppning. Lätt och medelstark koppning anses stärkande medan stark koppning drar ut överskottsenergi.

Det vanligast är att man sätter kopporna på strategiska punkter och sedan låter dem jobba själva. Kopporna får i regel sitta 5-10 minuter innan man tar bort dem –ibland upp till en halvtimma.

I Kina använder man sig i vissa terapeutiska sammanhang även av blödande koppning vilket är att jämföra med forna tiders åderlåtning. Man gör då först ett hål i huden innan man sätter på koppen så att blod sakta sipprar ut.

Exempelvis, ger man moxa på en äldres aku-punkt ST36, ökas zinkhalten i håret väsentligt och kopparhalten minskas en del. Hög kopparhalt i blodet kan öka risk för åderförkalkning och kranskärlssjukdom samt ökar den fria radikaler i kroppen och påskyndar åldrandet.